Eutanasia ja median käsitteellinen vastuu

Medialla on vastuu siitä, että sen käyttämät käsitteet ovat selkeitä. Muuten yhteiskunnallinen keskustelu muuttuu ohipuhumiseksi.

Helsingin Sanomat raportoi viime viikolla belgialaisesta elinkautisvangista, joka on saanut viranomaisilta luvan eutanasiaan ensimmäisenä vankina Belgian historiassa. Tausta-artikkelissa Hesari kertoo joka neljännen suomalaisen vastustavan eutanasiaa silloinkin, kun kyse on parantumattomasta ja kuolemaan johtavasta sairaudesta.

75 % suomalaisista siis kannattaa eutanasian mahdollistamista.

Kuoleman käsitteet selkeiksi

Eutanasia on aktiivinen teko toisen ihmisen elämän päättämiseksi hänen omasta tahdostaan. Se on eri asia kuin lääkäriavusteinen itsemurha.

Eutanasiaa koskevalle uutisoinnille sekä mediassa käytävälle keskustelulle tunnusomaista on näiden käsitteiden sekoittuminen.

Esimerkiksi keväällä lähetetyssä Ylen Inhimillinen tekijä -ohjelmassa kerrottiin erään henkilön saaneen eutanasian Sveitsissä. Tämä siitä huolimatta että eutanasia on Sveitsissä laitonta – toisin kuin lääkäriavusteinen itsemurha,josta Sveitsin tapauksessa oli kyse.

Hesarin tausta-artikkelissa lääkäriavusteisen itsemurhan ja eutanasian välinen juridinen ero on huomioitu. Toisaalta artikkelissa kerrottiin Belgiassa viime vuoden aikana toteutuneen 1800 eutanasiaa. Luku kuitenkin nähtävästi sisältää myös lääkäriavusteiset itsemurhat.

Mitä suomalaiset lopulta kannattavat?

Kun käsitteiden merkitykset eivät ole selvillä, gallupien tuloksiin on syytä suhtautua kriittisesti. Vastaaja voi ilmoittaa kannattavansa eutanasiaa, vaikka tarkoittaa tosiasiassa lääkäriavusteista itsemurhaa.

Eutanasian laillistamista puoltavia kansalaisaloitteita on tehty kaksi. Niillä on 10016 ja 4339 allekirjoittajaa. Ajatus 75 % kannatuksesta vaikuttaa etäiseltä.

Jotain 75 % suomalaisista varmasti kannattaa, mutta mitä? Jos kyse on pikemminkin lääkäriavusteisesta itsemurhasta, on koko keskustelu oikeastaan tarpeeton. Itsemurhassa avustaminen ei ole Suomessa laitonta.

Eutanasiasta täytyy Suomessakin käydä keskustelua. Sitä olisi käytävä selkein ja yksiselitteisin käsittein, joista huolehtimisesta suuri vastuu on medialla.

3 kommenttia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *