Joukkopako blogiportaaleista ja vapauden kaipuu

Ainakin viisi tunnettua suomalaista huippubloggaajaa on tänä syksynä ilmoittanut irtautuvansa blogiportaalistaan.

Lokakuusta alkaen nämä muoti- ja lifestyle-aiheisiin keskittyvät bloggaajat aloittavat kukin omaa nimeään kantavilla verkkosivuilla.

Bloggaajien joukkopako koettelee kovimmin Cosmopolitan-lehden MyCosmo-verkkoyhteisöä, jonka seitsemästä bloggaajasta neljä on nyt lähdössä. MyCosmon lisäksi Bella-blogeille myydystä Re:fashionista lähtee yksi bloggaaja.

Blogosfäärissä liikehdintä on luonnollista: ilmaisiin blogipalveluihin perustetut blogit siirtyvät portaaleihin ja aikakauslehtien sivuille. Portaaleista ja aikakauslehdistä vaihdetaan toisiin, lopulta oman verkkotunnuksen ja omaa nimeä kantavan konseptin alle.

Erityisesti muoti- ja lifestyle-bloggaajat ovat kehitelleet konsepteja omien blogiensa ympärille. Silti on silmiinpistävää, että viisi suomalaisen blogiskenen merkittävää tekijää päättää ottaa ohjat omiin käsiinsä samanaikaisesti – ja juuri nyt.

Vapaus bloggaamisen keskeisenä arvona

Bloggaajien ja blogiportaalien välisistä sopimuksista tihkuu niukasti tietoa. Bloggaajat eivät muutoinkaan herkästi arvostele työnantajiaan. Siksi voikin vain arvailla, mikä syy on saanut bloggaajat ”karkaamaan”.

Ovatko portaalien ehdot muuttuneet sietämättömiksi? Kaipaavatko bloggaajat enemmän vapautta ja täyden itsemääräämisoikeuden? Meneekö liian suuri osa bloggaajien tienesteistä blogiportaalille?

Lokakuussa 2014 julkaistavan, Suomen luetuimpien muotibloggaajien etiikkaan keskittyvän pro gradu -työni valossa syy bloggaajien lähtöön on selkeä: kaipuu vapauteen.

Tutkimukseni perusteella vapaus on muotibloggaamisen etiikan perusta. Erityisesti itseilmaisu ja ilmaisunvapaus ovat syitä sille, miksi bloggaaminen on ylipäätään aloitettu.

Vapauden keskeisyys näyttäytyy erityisesti siinä, ettei bloggaamiselle saa asettaa sääntöjä tai rajoituksia bloggaajien itsensä lisäksi kukaan muu.

Vaikka itsenäisenä bloggaajana toimimisessa on omat haasteensa, painaa bloggaajien ihannoima vapaus vaakakupissa blogiportaalin tarjoama teknistä tukea ja varmaa toimeentuloa enemmän.

Blogiportaalien asettamat raamit ovat alkaneet ahdistaa bloggaajia.

Viite

Kääriäinen, Salla (2014). Bloggaajan etiikka. Vapaus, vuorovaikutus ja vastuu Suomen luetuimmissa muotiblogeissa. Helsingin yliopisto, Sosiaalitieteiden laitos, Viestinnän oppiaine. Pro gradu -tutkielma.

33 kommenttia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *