Kun presidentti bottia kiitti

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Suomen aikaa Donald Trump lainasi nimellä Nicole Mincey esiintynyttä Twitter-käyttäjää tunnukseltaan @ProTrump45. Trump kiitti Nicolea tämän kannustuksesta.

Trumpin kiitokset saivat sosiaalisen median käyttäjät selvittämään, kuka afrikkalais-amerikkalaisena, Trumpin fanituotteita kauppaavana nuorena naisyrittäjänä esiintyvä Nicole oikeastaan on.

Alle tunnissa oli esitetty jo ensimmäiset epäilyt siitä, että presidentin kiitosten kohdetta ei todellisen ole olemassakaan. Äkkiä ilmeni, että “Nicolen” profiilikuva oli muokattu versio kuvapalvelun myyntikuvasta. Samannimistä, kuvaukseen sopivaa henkilöä ei luotettavista lähteistä löytynyt.

“Nicole” oli tekaistu käyttäjätili, “botti”. Saman kuvasivuston kuvia oli muokattu ja käytetty kymmenien muiden Trumpia kannustavien tilien profiilikuvina.

Jo seuraavana päivänä tilin profiiilikuva ja käyttäjätunnus oli vaihdettu. @ProTrump45 oli nyt myynnissä eniten tarjoavalle.

Kahden päivän päästä koko käyttäjätili oli poistettu Twitteristä. “Nicolea” ei enää ollut.

Botit antavat jo haastatteluja

“Nicolen” tapaus osoittaa, että sosiaalisen median tekaistut käyttäjätilit eivät enää vain suolla ennalta koodattua sisältöä. Nicole Minceyn hahmolle oli keksitty taustatarina, ammatti ja perustettu yritys sekä lukuisia verkkosivuja.

Kaiken lisäksi yli 140 000 seuraajan Twitter-tilin “nuori yrittäjä” oli myös antanut haastatteluja verkkolehdelle ja jopa radiokanavalle.

Newsblurt.com

Robotista johdettu käsite “botti” alun perin tarkoitti automatisoitua, robottimaisesti toimivaa käyttäjätiliä, joka on ohjelmoitu tiettyyn tarkoitukseen. Esimerkiksi tällä hetkellä F. E. Sillanpään teosta Rakas isänmaani vajaat 140 merkkiä kerrallaan twiittaava @Nummisuutatwit on tällainen botti.

Vaikutustarkoitukseen luotuja käyttäjätilien valtavia joukkoja kuitenkin usein ohjaa ihminen, joka valitsee joukosta sopivimmat “henkilöt” sekä tekstit ja meemikuvat, joita he tietyssä hetkessä tai keskustelussa levittävät.

“Botin” käsite onkin siitä harhaanjohtava, että tekaistun tilin taustalla on usein todellinen ihminen. “Valekäyttäjä” olisi parempi kuvaus.

Koskee myös Suomea

Suomalaisilla lienee taipumus ajatella, että sosiaalista mediaamme suojaa palomuurin sijasta kielimuuri. Robotin on hankala saada sijamuodot kohdalleen. Ulkomaisia verkkovaikuttamisen hankkeita Suomen asiat tuskin kiinnostavat.

Näin ei vain taida olla. Päinvastoin, suomalainen sosiaalinen media on pienen kokonsa vuoksi erityisen altis valekäyttäjien kautta tapahtuvalle vaikuttamiselle.

Koska aktiivisia suomalaisia Twitter-käyttäjiä on vain rajattu määrä, vain parisataa käyttäjätiliä saa minkä tahansa keskustelun sävyn muuttumaan tuntuvasti. Eikä parin sadan tilin pyörittämiseen tarvita kuin yksi suomea osaava henkilö.

Mistä botin enää tunnistaa?

Nicolen tapaus kertoo, kuinka vaikeaa on varmistaa, onko käyttäjä todellisuudessa sitä, mitä teeskentelee olevansa. Haastatteluja antaneesta valekäyttäjästä oli verkossa henkilökohtaiselta vaikuttavaa tietoa.

Googlen käänteinen kuvahaku auttoi lopulta löytämään profiilikuvana käytetyn kuvan lähteen. Muitakin punaisia lippuja on, joskaan mikään niistä ei ole erehtymätön.

Valekäyttäjällä ei usein ole mitään sanottavaa omasta elämästään tai kokemuksistaan. Facebookin päivitysten tai twiittien joukossa ei vilahtele lomakuvia tai arjen havaintoja.

Valekäyttäjän puheet eivät useinkaan sovi täysin asiayhteyteen tai lisää uutta keskusteluun. Varsinkin Yhdysvalloissa valekäyttäjät jakavat hanakasti meemejä, eli yleensä sloganimaisella tekstillä varustettuja kuvia, joiden tarkoitus on provosoida tai naurattaa.

Samanlaista jälkeä voi tietysti tuottaa myös todellinen käyttäjä oman oikean tilinsä kanssa. Jokaista eri mieltä olevaa keskustelijaa on turha syyttää aivottomaksi koneeksi tai vieraan vallan kätyriksi. 

On vain pidettävä mielessä, että “vaihtoehtoisten faktojen” maailmassa paitsi “mediat” ja “tutkimukset”, myös verkossa vastaan tulevat Reijot tai Raijat voivat olla pelkkää silmänlumetta.

17 kommenttia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *