Vapauden vai rahan kaipuu?

Lokakuun alussa joukko suomalaisia huippubloggaajia kertoi siirtyvänsä blogiportaaleistaan itsenäisiksi bloggaajiksi. Esitin, että syynä bloggaajien itsenäistymiselle on kaipuu vapauteen.

Tältä vaikutti, kunnes 1.10. uudet blogit avattiin.

Ilmeni, että uusien blogien takana on yhteinen taho, Suomen Blogimedia. Se ei oman määritelmänsä mukana ole blogiportaali, vaan “itsenäisten blogien kollektiivi, joka kokoaa yhteen maamme laadukkaimpia ja arvostetuimpia blogeja”.

Blogiportaalien tapaan Suomen Blogimedia kuitenkin myy mainostilaa blogeihin sekä toimii bloggaajien ja yritysten välikätenä sisältöyhteistöistä sovittaessa. A-lehdet omistaa enemmistön Suomen Blogimediasta.

Suomen Blogimedian “talliin” siirtyneet muotibloggaajat korostavat, että blogin määräämisoikeus säilyy kaikkinensa bloggaajilla. Tutkimukseni perusteella samaa sanovat kuitenkin myös portaaleissa blogiaan pitävät Suomen luetuimmat muotibloggaajat.

Blogiportaalinkin sanotaan olevan taustatoimija, eräänlainen bloggaajien manageri, joka ei vaikuta bloggaamiseen,. Miten Suomen Blogimedian toiminta eroaa tästä? Uusilla blogeilla on kyllä oma, erillinen osoitteensa, mutta muuten toimintatavoissa ei ole merkittävää eroa.

Raha ohjaa bloggaajia

Vaikka vapaus on bloggaamisen arvojen ytimessä, on sitä myös raha. Tutkimukseni perusteella blogilla ansaitseminen on bloggaajien toimintaa ohjaava arvo.

Muotibloggaajat sanovat rahalla olevan välinearvoa: bloggaajat perustelevat blogin tuoman toimeentulon mahdollistavan ammattimaisen blogin ylläpidon.

Bloggaajien motiiveja (muista) blogiportaaleista Suomen Blogimediaan vaihtamiseen voi vain arvailla. Kenties suurin syy onkin raha. Portaalia säännöllisesti vaihtamalla suositut bloggaajat pystyvät neuvottelemaan itselleen yhä parempia sopimuksia.

Joka tapauksessa on selvää, että pelkästä pyrkimyksestä riippumattomuuteen ja itsenäisyyteen tässä Suomen blogosfäärissä tapahtuneessa muutoksessa ei ole kyse.

VTM Salla Kääriäinen työskentelee viestintä- ja markkinointitoimisto Myyssä. Sallan syksyllä 2014 valmistunut Pro gradu -tutkielma käsittelee Suomen luetuimipen muotibloggaajien etiikkaa. Tutustu Sallan blogiin: https://bloggaajanetiikka.wordpress.com tai ota yhteyttä: sallakk[at]hotmail.com

9 kommenttia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *